Автохит 2000 Новини

Най-актуалните новини и събития от Автохит 2000. В света на Audi и Volkswagen.

  1. Новини
  2. VW Golf празнува юбилей: 8 генерации за 50 години [2024]
06.01.2024
Новини от Volkswagen

VW Golf празнува юбилей: 8 генерации за 50 години [2024]

„Голф, компактният Volkswagen. Автомобил, двигател и удоволствие.“ („Golf, der Kompakt-VW. Auto, Motor und Spaß.”), с този слоган Volkswagen дава началото през далечната 1974г. на един превърнал се за много хора по света любим, семеен, компактен и надежден автомобил – Volkswagen Golf.

50 години Golf

Разбивайки абсолютно всякакви рекорди през изминалите 50 години, Голф е най-продаваният автомобил на марката, с доставени над 37 милиона автомобила в 8 общо генерации.


Неговата история не свършва до тук, като в тази юбилейна за модела 2024 година, от Volkswagen планират премиерата на фейслифта на Golf 8. Той ще впечатлява с визуално усъвършенствани характеристики, нови асистиращи системи и задвижвания, както и със следващо поколение информационно-развлекателни системи и софтуер.


Световната премиера на новия Golf ще се състои само след няколко седмици, а предварителните продажби са планирани за пролетта на 2024 г.

Поглед към различните Golf генерации

Golf – първа генерация (1974 – 1983)


Първият серийно произведен Golf е в завода на Volkswagen във Волфсбург в края на март 1974г. Интересен факт е, че Golf трябва да бъде по-успешния и по-ефективен наследник на своя предшественик Volkswagen Beetle, с изцяло предно задвижване и двигател, разположен отпред на автомобила и изцяло нова концепция с по-голям заден капак на багажника и вече сгъваеми облегалки на задните седалки.

Освен това дизайнът с прави линии, създаден от Джорджето Джуджаро, помага на Volkswagen да възприеме нов стил, който е продължен и в неговите наследници.

Image

Golf – втора генерация (1983 – 1991)


Първи етап на еволюцията. Именно с втория Golf поколението на бейбибумърите, родените през 60-те години на миналия век, се научава да шофира. Докато предшественикът му вече е  любимец на всички инструктори и курсисти по кормуване, новият Golf окончателно и трайно се вписа в съзнанието на това поколение, което по-късно дори е кръстено на него в роман на немския писател Флориан Илиес "Генерация Голф".

Tози Golf демократизира прогреса в особено голяма степен - с технологии като контролирания каталитичен конвертор, антиблокиращата спирачна система и първото в серията задвижване на всички колела.

Част от тайната на успеха на Golf, обаче, се крие във факта, че дизайнерите пренасят ДНК-то на първия Golf в неговия наследник. По този начин налагат културата на дизайна на Golf за вечни времена. Това ДНК прави всеки Golf неповторим и днес.

След 6,3 милиона бройки второто поколение на Golf приключва през лятото на 1991 г.

Image

Golf – трета генерация (1991 – 1997)


Генерацията на безопасността. С третото поколение на Golf от август 1991 г., Volkswagen поставя началото на нова ера на безопасност.

От една страна, Golf III е първият модел от серията, който от 1992 г. се предлага с предни въздушни възглавници. От друга страна, големият напредък в областта на конструкцията на каросерията довежда до значително подобряване на характеристиките при сблъсък.

С Golf III са свързани и много други важни моменти в моделната серия: първият шестцилиндров двигател (VR6), круиз контролът, първият окислителен катализатор за дизеловите двигатели, първият дизелов двигател с директно впръскване и първите странични въздушни възглавници.

През 1997 Golf III освобождава производствените линии за Golf IV след 4,8 милиона произведени бройки.

Image

Golf – четвърта генерация (1997 – 2003)


Икона за стил. Днес Golf IV е смятан от експерти за новаторски модел със своя иконичен дизайн за серията Golf. Той запълва празнината между Golf I от 1974 г. с цялата си яснота и дизайна на С-колоната, който характеризира серията.

С Golf IV, Volkswagen поставя напълно нов стандарт за качество в сегмента. В същото време, с дебюта на ESP (електронна стабилизираща система) приемствеността на тази технология продължава да набира популярност и става стандарт в Германия.

През 2001 г. се появява Golf GTI със 132 kW/180 к.с. по случай 25-годишнината на GTI, а през 2002 г. - първият Golf с директно впръскване на бензина (FSI) и дебютът на стандартните въздушни възглавници за глава.

Паралелно с това, през 2002 г. Volkswagen представя и най-спортния Golf същестувал някога: R32 с 250 км/ч, оригиналната версия на днешния Golf R.

През 2003 г. Golf R32 за първи път се предлага с трансмисия с два съединителя (DSG).

През същата година Golf IV дава път на своя наследник Golf V след 4,9 милиона произведени бройки.

Image

Golf – пета генерация (2003 – 2008)


Петият Golf, със своите комфорт и динамика, оставя зад себе си много конкуренти в горния-среден клас. Същото важи и за качеството.

Една от ползите, които са в основата на стабилността на лазерно заварената каросерия, е 35-процентното увеличение на твърдостта при усукване, отчетено през 2003 г., когато дебютира Golf V.

За първи път Golf се предлага и с опционални странични въздушни възглавници в задната част - заедно с шестте стандартни въздушни възглавници.

Golf V печели популярност с новото си задно окачване с четири връзки, новата 7-степенна DSG, биксеноновите фарове, дебюта на първия бензинов двигател с директно впръскване на горивото в Golf GTI и първия в света двигател с двойно пълнене с турбокомпресор и компресор.

Когато Golf VI е представен през 2008 г., са произведени 3,4 млн. броя от поколение V във всички версии.
 

Image

Golf – шеста генерация (2008 – 2012)


Прогрес във високотехнологичния компактен клас. Само за четири години, до края на юли 2012 г., от шестото поколение, представено през 2008 г., са произведени 3,6 милиона Golf-а. 

За пореден път безопасността отбелязва голям напредък: каросерията, която отново е лазерно заварена, е толкова стабилна, че с лекота постига максималните пет звезди в краш теста на EuroNCAP. Серийно се предлага и допълнителна въздушна възглавница за коленете.

Новите асистиращи системи като системата за автоматично управление на дългите светлини "Light Assist", "ParkAssist", "Hill Start Assist" и технологии като адаптивната система за управление на ходовата част "DCC" превръщат "Световния автомобил на годината" за 2009 г. в най-модерния Golf досега.

Други новаторски функции, имплементирани в шестата серия Golf са "старт-стоп" системата и режим на рекуперация, динамични светлини за завой и LED задни светлини.

Image

Golf – седма генерация (2012 – 2019)


На 4 септември 2012 г. Volkswagen празнува световната премиера на седмия Golf.

Теглото на новия Golf е оптимизирано с до 100 кг, като по този начин е обърната така нашумялата спирала на теглото. В зависимост от двигателя, разходът на гориво позволява  да бъде намален с до ¼ в сравнение с предшественика си.

Volkswagen лансира Golf с цяла гама от нови асистиращи системи, от които мултиколизионна спирачна система, проактивната система за защита на пътниците, както и системата за автоматичен контрол на дистанцията "ACC" и системата за наблюдение на околната среда "Front Assist", включваща функцията за аварийно спиране в града.

През 2014 г. новият e-Golf е моделът, с който Volkswagen поема курс към ерата на електрическата мобилност.

Около 6,3 милиона бройки от Golf VII напускат заводите.

Image

Golf – осма генерация (2020 – до ден днешен)


Golf е най-успешният автомобил в Европа вече повече от пет десетилетия. Осмото поколение сега пише нова глава - дигитализирана, свързана и прогресивна.

Всички задвижващи системи са високоефективни - независимо дали става въпрос за дизелови и бензинови двигатели или за меки и plug-in хибриди.

Дигиталният интериор на Golf открива ново измерение на управлението на автомобила. Широката гама от стандартни асистиращи системи варира от функциите за автономно аварийно спиране Front Assist и Lane Assist до функцията за предупреждение за опасност от пътнотранспортни произшествия, използваща технологията V2X, която също получи награда от Euro NCAP.

Тази технология позволява на Golf да комуникира безжично със съответно оборудвани автомобили и по този начин може да помогне за избягване на инциденти. В горния край на двигателната гама системата за задвижване на всички колела 4MOTION и адаптивният контрол на шасито DCC увеличават комфорта и правят шофирането още по-спортно.

Image

От Volkswagen не спират доразработката и подобряването на бестселъра си за всички времена, като през пролетта на 2024 година се планира премиерата на новата фейслифт версия на Golf 8.

Разгледайте всички наши предложения за употребявани и сертифицирани Volkswagen тук и наличните ни нови автомобили тук!

Източник на изображения: Volkswagen Newsroom

Регистрация за Бюлетин

С нашия Бюлетин ще получавате редовно информация за нашите дилърства и селекция от ексклузивни предложения!

Въведените данни не са валидни. Моля, опитайте отново.

Моля, изберете обръщение

За съжаление има проблем с регистрацията за бюлетина. Моля, опитайте отново по-късно.

Интересува ме съдържание от дилърствата.
checkbox_default
checkbox_default
checkbox_default

Много благодарим!

Току-що се регистрирахте за нашия Бюлетин.

Веднага ще получите от нас имейл с линк за потвърждение. Моля, потвърдете този линк, за да приключите регистрацията си.