Автохит 2000 Новини

Най-актуалните новини и събития за Volkswagen.

  1. Новини
  2. Световна премиера на CES: Volkswagen интегрира ChatGPT в автомобилите
10.01.2024
Новини от Volkswagen

Световна премиера на CES: Volkswagen интегрира ChatGPT в автомобилите

На световното изложение CES в Лас Вегас, Volkswagen представи нова функционалност, разработена в партньорство с технологичния гигагнт Cerence – интегриран в гласовия асистент IDA чатбот ChatGPT.

Световна премиера на CES: Volkswagen интегрира ChatGPT в автомобилите
  • По време на Изложението за потребителска техника (CES) в Лас Вегас, САЩ, Volkswagen представи нова функционалност, разработена в партньорство с технологичния гигагнт Cerence
  • Текущите модели на Volkswagen Груп, разработени на платформите MEB и MQB evo, които използват гласовия асистент IDA имат достъп до автоматизирана интеграция на ChatGPT чрез Cerence Chat Pro
  • Личните данни са защитени: ChatGPT не получава достъп до информацията за автомобила

По време на CES 2024, водещо световно изложение за електроника, което се провежда от 9 до 12 януари, Volkswagen представи първия автомобил, в който базираният на изкуствен интелект чатбот ChatGPT е интегриран в гласовия асистент IDA.

В бъдеще клиентите ще имат безпроблемен достъп до непрекъснато нарастващата база данни с изкуствен интелект във всички модели на Volkswagen, оборудвани с гласовия асистент IDA, и ще имат проверено съдържание, което да им се чете, докато шофират.

Cerence Chat Pro, разработен от технологичния партньор Cerence Inc. е в основата на нова функция, която предлага уникално интелигентна и автоматизирана ChatGPT интеграция.

Volkswagen ще е първият от масовите брандове, който ще предлага Chat GPT като стандартно оборудване от второ тримесечие на 2024 в много модели от серийното си производство.

Image
Image

ChatGPT ще бъде наличен както при електрическите, така и при конвенционалните модели на Volkswagen.

Новият чатбот се предлага в съчетание с последното поколение инфотеймънт при напълно електрическите ID.7, ID.4, ID.5, ID.3 и конвенционалните изцяло обновени Tiguan и Passat, както и фейслифта на Golf.

При активиран Cerence Chat Pro, интегрирането на ChatGPT в бекенда на гласовия асистент на Volkswagen предлага множество нови възможности, които надхвърлят предишния гласов контрол. Например, гласовият асистент IDA може да се използва за контролиране на инфотеймънт системата, навигацията, климатичната инсталация или да отговаря на общообразователни въпроси.

В бъдеще, AI ще осигурява допълнителна информация и отговор на въпроси, които надхвърлят тези елементарни команди, което е естествено и логично предвид постоянното му усъвършенстване и нарастване на възможностите. Това може да бъде полезно на много нива по време на шофиране: обогатяване на разговори, изясняване на въпроси, взаимодействие на интуитивен език, получаване на специфична за превозното средство информация и много повече – изцяло без ръце.

Image

Нищо не се променя за водача. Няма нужда да създавате нов акаунт, да инсталирате ново приложение или да активирате ChatGPT: гласовият асистент се активира със "Здравей, ИДА" или посредством натискането на бутона на волана.

IDA автоматично приоритизира дали трябва да се изпълни функция на превозното средство, да търси дестинация или да направи корекция в температурата. Ако системата на Volkswagen не може да изпълни заданието, то се препраща анонимно на AI и близък по звучене до гласовия асистент на Volkswagen отговаря.

ChatGPTне получава достъп до данните на автомобила. Въпросите, както и отговорите биват изтрити веднага, за да се гарантира най-високо ниво на защита на личните данни.

Целият процес се фасилитира от Cerence Chat Pro, който използва множество източници, включително ChatGPT, за да даде възможност на IDA да предостави точни и подходящи отговори на почти всяко запитване, което можете да си представите.

Функцията също дава приоритет на сигурността и безпроблемната интеграция с безбройните възможности на IDA, осигурявайки лекота на използване за водачите.

„Volkswagen винаги е демократизирал технологията и я е правил достъпна за мнозина. Това просто е вплетено в нашата ДНК. В резултат на това сега сме първият масов производител, който прави тази иновативна технология стандартна характеристика в пътническите автомобили от компактния сегмент нагоре. Благодарение на безпроблемната интеграция на ChatGPT и близкото сътрудничество с нашия партньор, Cerence, ние предлагаме на нашите потребители добавена стойност и директен достъп до базирания на AI изследователски инструмент. Това за пореден път отличава нашите продукти и ги прави едни от най-иновативните“, казва Кай Грюниц, член на Управителния съвет на Volkswagen.


„Горди сме да надградим опита си в автомобилостроенето и дългогодишното си партньорство с Volkswagen, за да предложим на потребителите иновации, които използват генеративен AI и големи езикови модели – дори след като са закупили превозно средство“, казва Щефан Ортманс, главен изпълнителен директор на Cerence. „С Cerence Chat Pro, Volkswagen разполага с автоматична интеграция на ChatGPT, която предлага несравнима гъвкавост, персонализиране и лекота на внедряване, като дава приоритет на сигурността и използваемостта за водачите. Докато гледаме към бъдещето, заедно Volkswagen и Cerence ще проучат възможностите за сътрудничеството за проектиране на ново, базирано на голям езиков модел (LLM) потребителско изживяване като основа на автомобилния асистент от следващо поколение на Volkswagen.“


Регистрация за Бюлетин

С нашия Бюлетин ще получавате редовно информация за нашите дилърства и селекция от ексклузивни предложения!

Въведените данни не са валидни. Моля, опитайте отново.

Моля, изберете обръщение

За съжаление има проблем с регистрацията за бюлетина. Моля, опитайте отново по-късно.

Интересува ме съдържание от дилърствата.
checkbox_default
checkbox_default
checkbox_default

Много благодарим!

Току-що се регистрирахте за нашия Бюлетин.

Веднага ще получите от нас имейл с линк за потвърждение. Моля, потвърдете този линк, за да приключите регистрацията си.